телефонуйте

38(050) 966-66-66

Пишіть нам

[email protected]

Бути чи не бути, або SAP чи не SAP

14.10.2022

SAP ERP

183

Чому компанія вибирає SAP? А чому інша категорично проти? Як відбувається формування рішення? Яка мотивація за, а яка проти? Спробую відповісти на запитання, виходячи з власних спостережень та досвіду. 

Вибір системи постає перед компанією в двох випадках – компанія тільки починає свій шлях або існуюча система перестає її задовольняти.

Вибір системи SAP як системи управління бізнесом на початку діяльності компанії свідчить про добре продуману стратегію розвитку компанії. Ця стратегія, на мій погляд, носить агресивний характер та компанія планує швидкий ріст свого бізнесу. І, звичайно, ця стратегія планує отримання високих прибутків компанії. Також, це свідчить про високий рівень обізнаності в ІТ сфері топ менеджерів компанії та дуже амбітні цілі. Бо якщо компанія не планує виходу на міжнародні ринки, не відчуває необхідності мати новітні аналітичні інструменти, не потребує єдиного цифрового простору для ведення бізнесу, їй достатньо впровадити просто облікову систему. І головне – люди, які приймають рішення в компанії, вміють правильно рахувати гроші!

Рішення про зміну існуючої системи більш складне. Компанія вже представляє собою працюючий, живий організм, зі своїми здобутками, більш менш узгодженими процесами, можливо, з деякими власними ноу-хау, та й з больовими точками, вузькими місцями, що починають уповільнювати ріст бізнесу. Топ менеджмент починає нервувати з причин не точної аналітики, незадовільної швидкості підготовки цієї аналітики, необхідності постійно розширяти штат. Не додає задоволення також неможливість швидко реагувати на зміни ринку, бо це призводить до катастрофічних змін в існуючому програмному забезпеченні або навіть неможливість адаптувати існуючу систему під ці зміни. Але, на мій погляд, саме градус амбітності компанії має вирішальний вплив на прийняття рішення про заміну системи – з облікової системи до системи управління бізнесом, або як ще вона називається – системи управління та планування ресурсами підприємства (ERP). Амбітність мати гарячі ключові показники діяльності під рукою в будь який момент часу, бажання виходити на світовий рівень та залучати інвестиції світового рівня, необхідність стати номером один в своїй галузі та працювати з кращими з кращих, втілювати свої ідеї та мати свободу для дій, все це призводить до рішучого кроку – потрібна система, яка допоможе все це втілити в життя. 

Після усвідомлення необхідності змін постає питання вибору. І це цікавий момент. Вибір серед лідерів ERP систем світового рівня, пошук представництв цих систем в країні, спілкування з регіональним представництвом, референс візити до компаній, які працюють з певними системами Додам ще дуже важливий крок, який не часто практикують – демонстрація окремих рішень системи експертами, які мають практичний досвід впровадження цієї системи, живе обговорення та діалог між потенційним замовником та експертами. Варіант написання системи самим я не розглядаю – кожен повинен займатись своєю справою, і якщо компанія не є компанією по розробці програм управління бізнесом та фінансовим обліком, то кращим рішенням є використати готовий світовий досвід. До речі, кращі бізнес практики та світовий досвід, втілений в програмне забезпечення, це і є ERP система світового рівня, в якій працюють компанії різних галузей та в різних країнах світу. Так чому саме SAP?

  • 50 років досвіду, 425 000+ клієнтів в 180+ країнах світу, 12+ пакетованих галузевих рішень. Це і є кращі бізнес практики, втілені в програмне забезпечення. По суті, бізнес – це унікальне поєднання стандартних процесів. Як вести процес в системі знає SAP, а як побудувати їх зв’язок, як побудувати унікальну платформу для функціонування бізнесу – це знають професійні консультанти по налагодженню та впровадженню системи SAP. Це як скласти споруду із вже готових блоків. 
  • Можливість масштабування.
  • Наявність професійних консультантів в Україні, які говорять на одній мові з бізнесом та мають практичний досвід.
  • Репутація системи як прозорої, гідної довіри акціонерів, безпека даних.
  • Швидкість обробки даних та можливість обробки великих масивів даних.
  • Власні інструменти аналітики.
  • Наявність підтримки від компанії-розробника.

А чому категорично не SAP? Це питання виключно щодо українських компаній – чому вони відмовляються від системи №1 у світі.

  • Стереотип «Дорого та дуже довго». На власній практиці доведено – швидкий старт можливий, також можливо і побудувати стратегію впровадження так, щоб топ менеджмент бачив результати постійно, а не в кінці тунелю.
  • Голосні і болючі «впровадження» в держкомпаніях. Деякі болючі впровадження в кінці кінців нічим хорошим не завершились, бо не в отриманні системи була мета. На жаль.
  • Тіньова економіка. Це найсильніша причина відмов від SAP, бо дуже подобається компаніям, що можна в будь який час, без будь яких наслідків змінити в обліку будь що. І навпаки, заява про те, що в SAP просто так, безслідно, змінити нічого не можливо, а в деяких випадках і просто неможливо, викликає неприховану агресію. Згадується випадок, коли не чистий на руку працівник просто кричав – «під моїм логіном нічого і ніколи не буде проведено в SAP, бо це буде видно!».
  • Не дружній інтерфейс. Смішна причина, але вона часто озвучується. Немає нічого дружнього або не дружнього в інтерфейсі, це все сила звички та спротив інерції.

Чи є ринок для SAP в Україні?

Так, я знаю, що є регулярні «побєдоносні» релізи про впровадження SAP в Україні, про те що ринок України дуже цікавий для SAP, що в ньому є великий потенціал. Але як так, всього більше 200 клієнтів в Україні (і це з рол аутами!!! та при населенні біля 40 млн осіб), проти більш ніж 1500 клієнтів в Польщі (населення біля 38 млн осіб), 1300 в Чехії (населення більше 10 млн осіб)? Що з нами не так?

Так, можна було б сказати, що SAP Україна «не допрацював», що давно назріли кардинальні зміни в цій компанії, що це злочин не мати власну команду розробників для створення рішення для країни (до речі вона колись була, але потім її чомусь скоротили, напевно теж була не на часі, а рішення для України передали розробляти східному сусіду), яке б дійсно викликало повагу. Особливо це гостро відчутно на фоні повільних змін в податковому законодавстві – наявність маси друкованих форм, стандартного для країни зразка, складний та часто змінюваний облік ПДВ, відсутність обліку акцизу згідно з вимогами країни та багато чого іншого могла б вирішити команда розробників в SAP Україна. Та не тільки в цьому причина. Важлива і роль консалтингових компаній, партнерів SAP – однозначно назріла необхідність в змінах.

Дивлячись на проекти, які змогли реалізувати в достатньо складному середовищі, ми пишаємось тим, що зробили. Чого вартує лише грандіозний проект по впровадженню S/4 HANA в найбільшій державній компанії країни Нафтогаз України! Нами закладений фундамент та дорожня карта для впровадження системи світового рівня на всі активи компанії. Перший запуск системи відбувся на активі АТ «Укртранснафта» вже через 6 місяців після старту проекту. На розширення системи на кожний наступний актив компанії команді з нашою участю знадобилося лише 3 місяці. 

Ми пішли далі. Віримо, що можливо змінити ситуацію на ринку SAP в Україні. Бачимо великий потенціал для цього. Сподіваємось, що можемо достукатись до бізнесу з важливим посиланням – це не просто система, це інший спосіб мислення, який дозволяє ставати лідерами. Впевнені, наша мрія бачити Україну могутньою, поважною європейською країною з цивілізованими правилами ведення бізнесу та функціонування економіки, здійсненна. 

Так, зараз надскладні часи. Складні виклики відкривають вікна можливостей: з нашою перемогою неминуча перебудова економіки, членство в ЄС та прийняття України в сім’ю рівних європейських держав, небувалі можливості змін на краще. Успіх приходить до тих, хто вміє мріяти і нескорено йде до своєї мрії.

Тетяна Шевченко

Коментарі (0)
Додати коментар