телефонуйте

38(050) 966-66-66

Пишіть нам

[email protected]

Хмарний SAP – SAP у хмаринках (Частина 2)

07.02.2023

SAP CLOUD

SAP ERP

247

Встановлення та налаштування додаткових компонентів та доповнень.

Пакет програм, включає в себе крім самої системи, також додаткове програмне забезпечення, причому частково раніше ці пакети мали окреме ліцензування та вартість, але на поточний момент компанія включила ці програмні засоби у хмарні рішення до основного пакету програмного забезпечення:

SAP Dispatcher – Основний сервіс клієнт-серверних комунікацій в SAP.

SAP LoadBalancer – Система балансування навантаження. При використанні цієї системи спочатку створює підключення до сервера повідомлень системи SAP, щоб знайти сервер додатків з найменшим навантаженням. На основі цього підключення у кінцевому рахунку виконується підключення до серверу з найменшим навантаженням по ресурсам.

SAP Identity Management – У складному робочому середовищі компанії стикаються з труднощами в управлінні обліковими записами користувачів. Сервіс управління ідентифікацією SAP допомагає організаціям справлятися зі складною системою для централізованого контролю за багатьма ідентифікаторами, включаючи системи SAP і не SAP.

SAP HANA Cockpit – SAP HANA cockpit, веб-інтерфейс користувача на HTML5, через який ви отримуєте доступ до системи SAP через браузер, працює на розширених службах додатків SAP HANA, вдосконалена модель (XS advanced).

SAP Content Server – автономний компонент, у якому можна зберігати велику кількість електронних документів будь-якого формату та будь-якого вмісту.

SAP PowerDesigner – Це інструмент корпоративного моделювання для спільної роботи, створений компанією Sybase, який зараз належить SAP. Він може працювати або під Microsoft Windows як власний додаток, або в середовищі Eclipse через модуль, що підключається.

Bowbridge Anti-Virus для SAP – Провідне рішення для сканування вірусів і безпеки вмісту, є сертифікованим SAP рішенням для сканування вірусів і безпеки вмісту для інфраструктур SAP. Це рішення дозволяє швидко й легко інтегрувати сканування вірусів і захист вмісту у програми на основі ABAP та Java, наприклад у модулі eRecruiting (завантаження резюме, вкладених файлів), керування взаємовідносинами з постачальниками, управління взаємовідносинами з клієнтами, корпоративний портал, та багато іншого.

SAP BusinessObjects Business Intelligence (BI) – Централізований пакет для звітування, візуалізації та спільного використання даних. Він є локальним рівнем BI для бізнес-технологічної платформи SAP, він перетворює дані на корисну статистику, доступну в будь-який час і в будь-якому місці.

  • Налаштування веб-застосунку,
  • Налаштування зворотного проксі-сервера 
  • Налаштування/підтримка технічних завдань для управління версіями звітів BI

SAP PI (SAP Process Integration) – Проміжне програмне забезпечення, яке забезпечує безкоштовну інтеграцію між SAP і не-SAP-додатками в компанії.

SAP Cloud Connector  – Увімкнення вихідного з’єднання через LoadBalancer для підключення до SAP Business Technology Platform (раніше SAP Cloud Platform)

SAP Business Technology Platform (SAP BTP) – Рішення що об’єднує управління даними, аналітику, штучний інтелект, розробку застосунків, автоматизацію та інтеграцію в єдиному середовищі. 

SAP Fiori – Початкове увімкнення панелі запуску Fiori, включаючи всі необхідні налаштування підключення Встановлення пакетів для певних програм у відповідну конфігурація систем SAP

SAP Convergent Charging – Рішення що надає офлайн та онлайн-рішення для обробки великих обсягів платежів. Це рішення здатне працювати як в режимі реального часу так і в пакетному режимі, має гібридні можливості передоплати та післяплати, масштабовану продуктивність операторського рівня та високу доступність.

SAP Data Custodian – SAP Data Custodian у поєднанні з портфоліо SAP Cloud, допомагає  зменшити проблеми із захистом хмарних даних і впевнено перейти до хмари при зміні локальних рішень SAP.

SAP Disclosure Management –  Рішення SAP по управлінню відображенням інформації, надійної фінансової звітності, за допомогою управління підготовкою, реєстрацією та публікацією фінансових відомостей і звітів.

RISE із SAP S/4HANA – Трансформація бізнесу як послуга

Якщо застосувати аналогію з мобільним зв’язком, то все що вище вказано є характеристиками, інфраструктурою та мережею провайдера, які дають можливість клієнту використати всі переваги користування мобільним зв’язком та інтернетом цього провайдера. А RISE із SAP S/4HANA за цією аналогією – це тарифний пакет, який включає наступні послуги:

Як ліцензується хмарний SAP

Перед початком впровадження необхідно розраховувати кількість FUE (так називаний еквівалент повного використання), згідно з чим визначається розмір системи, вимоги до інфраструктури і іншим ресурсам. 

Підписка оформлюється мінімум на 3 роки, з можливістю продовження і зміни, збільшення чи зменшення на наступний період. Важливо розуміти, що відразу, на весь період підписки, розраховується розмір системи – XXS, XS, S, M, L, XL – згідно з чим виділяється весь хмарний ресурс і тому платити потрібно відразу, незалежно це процес впровадження чи продуктивного використання.

Що таке FUE (FULL USE EQUIVALENT)

Еквівалент повного використання (FUE – FULL USE EQUIVALENT) означає число, яке відповідає кількості осіб, уповноважених на отримання доступу до вказаних можливостей рішення RISE з S/4HANA Cloud Service наступним чином:

1 FUE = 1 SAP S/4HANA для розширеного використання 

1 FUE = 5 SAP S/4HANA для основного використання

1 FUE = 30 SAP S/4HANA для самообслуговування

1 FUE = 2 SAP S/4HANA для розробників

Клієнт може призначити кожен FUE будь-якому з типів пакетів використання та змінити розподіл під час терміну передплати. 

FUE не може бути розділений між різними пакетами використання.

Приклад надання хмарної інфраструктури в залежності від кількості FUE:

Порівняння вартості володіння

Порівнюючи витрати на хмарні послуги, потрібно врахувати, які витрати може понести компанія в випадку встановлення ПЗ на власній інфраструктурі та порівняти з вартістю хмарного сервісу. 

  • Капітальні витрати на власну інфраструктур:
  • Сервер та сховище даних
  • Система резервного копіювання
  • Система безперебійного живлення, генератори
  • Серверне приміщення і система кондиціювання
  • Програмне забезпечення, серверне і резервного копіювання
  • Програмне забезпечення бази даних
  • Вартість ERP програмного продукту

Операційні витрати на підтримку власної інфраструктури

  • Витрати (ЗП) на Basis спеціаліста і мережевого (системного) адміністратора
  • (можливо й більше, якщо потрібен сервіс 24х7)
  • Витрати електроенергії для функціонування сервісів
  • Паливо для генераторів

Переваги використання хмарних сервісів:

  • Зниження потреби в підтримці і програмному забезпеченні 
  • Можливість працювати в будь-якому місці і в будь-який час 
  • Екологічний вибір. Величезні центри зберігання інформації вимагають багато електроенергії, однак вони екологічніші
  • Безпека і захист від “маски-шоу”, правда, це сильно залежить від провайдера

Всі точно чули – “SAP це дорого”. Так, це дорогий продукт, який підходить найкращим, це складний продукт, який підходить розумним і це продукт, який завжди включає в себе найновіші ІТ інновації, який підходить першим. Але що таке дорого або дешево? В цьому аналізі немає місця тим, хто вважає, що за програмне забезпечення не треба платити або його можна вкрасти. До речі, на побутовому рівні, всі це розуміють, бо найновіший IPhone це не що інше ніж плата за ПЗ.

Давайте рахувати правильно. Саме просте, візьміть кошторис закупівлі серверу та інфраструктури, його підтримку, ціну операційної системи та самого ПЗ. Наприклад, сервер для роботи S/4 HANA буде коштувати десь близько 5.5 млн грн, це мінімальна ціна. Але, зверніть увагу, що необхідно мати ТРИ системи, тому скоріше за все вам знадобиться придбати 2 сервери – один для продуктивної системи та другий для системи розробки та тестової системи, а це вже 10-11 млн грн. Це тільки на залізо.  Далі, вам необхідно обладнати серверну кімнату та мати необхідні пристрої для введення резервних копій системи, мати персонал який буде виконувати всі необхідні роботи, та мати необхідну кваліфікацію для виконання таких робіт та виконати вимоги по утриманню цього обладнання. Якщо ж порівняти з попередньою практикою придбання SAP, то ви купували окрему систему, встановлювали на власних серверах, а потім необхідно було платити 22-24 відсотки від її ціни у наступні роки, і це була плата за підтримку, яка включала в себе доступи до оновлення системи та системи оперативного доступу до коригування помилок системи. У кінцевому розрахунку ви мали свій власний сервер та всі проблемі його фізичної підтримки та підтримки ПЗ (як самого SAP S/4 так і операційної системи з всіма оновленнями). Зараз же більша частина з підтримки вже включена у хмарну конфігурацію. Якщо додати всі перелічені вище “плюшки”, то як мінімум має стати зрозумілим чому це коштує не 3 копійки.

Дуже важливо пам’ятати, що SAP це стратегічна інвестиція. Використовуючи цю систему ви будете впевнені в тому, що через 3-5-10 років не з’явиться необхідність зміни системи, бо система масштабується під усі виклики часу, під зростання вашої компанії, під зміни стратегії ваших продуктів, сервісів. Локалізація рішень SAP під законодавство країни також дає вам гарантії, що система вчасно і якісно зреагує на зміни в податковому кодексі чи ПС(б)О, МСФЗ, US GAAP та будь-які інші стандарти звітності та обліку.

На цьому все! Дорого це чи ні, вирішувати вам, переходити на світові системи  (так не SAP-ом єдиним є і інші за рубіжні облікові системи), або продовжувати підтримувати ворога та працювати на 1С, пояснюючи це тим, що воно не часі, це інше, ми нічого не розуміємо, Ганна Петрівна сказала що або 1С, або вона звільняється. Так, все можливо пояснити як не опонентам, то як мінімум собі, але чи є це насправді головна причина?

Литвиненко Артем

Шевченко Тетяна

Коментарі (0)
Додати коментар