телефонуйте

38(050) 966-66-66

Пишіть нам

[email protected]

Інтерфейси відображення SAP

02.11.2022

SAP ERP

169

Якось почув таке: “О, то це у вас стара система, а нам хотілось би, щоб ви показати це на новій версії системи”. Ні, ну, звісно, деякі версії системи можна розпізнати по зовнішньому вигляду, але не в наші часи. Клієнт (програма запуску системи з вибором інтерфейсу), яким ви підключились до системи, зараз може мати останню версію, а от система бути дійсно попередньої версії, або навпаки, і навіть професійні консультанти навряд чи можуть визначити версію системи по її зовнішньому вигляду.

Як виглядала система SAP R/1, на жаль, навряд чи можу показати. Історія не залишила мені зображень її інтерфейсу, але не думаю, що інтерфейс сильно відрізнявся від наступної SAP R/2. Якщо хтось пам’ятає, як виглядали термінали комп’ютерів типу СМ4 або серії ЕС, то думаю що це було схоже по інтерфейсу з системою SAP R/1.Система ж SAP R/2 вже попала у інтернет, тому її зовнішній вигляд можна подивитись. Термінальний режим – як у кіно: всі комп’ютерні генії завжди сидять за комп’ютером, де біжить куча циферок, зазвичай на чорному фоні, і там зовсім нічого не ясно, але той спеціаліст у якийсь момент радісно промовляє “Оооооо, ото воно!” і якісь 50 чи 100 мільйонів переходять або до нього, або зникають з рахунку чергового поганця. Так от, інтерфейс SAP R/2 був термінальним, але, як завжди, SAP вносив свої відмінності і колір шрифту зазвичай був жовтий, хоча, звісно ви могли налаштувати і “професійно зелений”.

Такий інтерфейс важко сплутати з якимось іншим, тому зазвичай ви легко можете розпізнати тип та версію системи. Далі, з виходом версії SAP R/3 та появою трирівневої архітектури, компанія розробила свого клієнта, як окрему програму, яку необхідно було встановити на робочий комп’ютера клієнта і далі робота виконувалась у цьому клієнті. У системі SAP R/3, якщо не помиляюсь, до версії 4.0 клієнт був виконаний стандартними елементами графічного дизайну операційної системи, наприклад системи Windows, тому теж доволі легко цей інтерфейс та версію системи можна ідентифікувати. Але вже тут почались проблеми, які полягали в тому, що дизайн стало можливо налаштовувати і, якщо була якась ностальгічна залежність, то ви могли з легкістю налаштувати так званий класичний дизайн відображення. На жаль якісних картинок системи знайти не вдалось, але виглядає це десь так як на малюнку нижче.

А от так виглядає сучасна система у класичному інтерфейсі (малюнок нижче). Як бачимо, щось схоже та майте на увазі, що це вже версія операційної системи Windows 11 і тому навіть класичні елементи оформлення виглядають по іншому.,Як на мене воно залишається дуже схожим за відображенням.

Доступу до системи SAP R/3 версії 3.0 або 4.0 в мене немає, тому зробити знімки екранів під операційною системою Windows 11  не маю можливості.

Вигляд стандартних елементів був доволі аскетичним і от з версії SAP R/3 4.5 з’явився новий клієнт підключення до системи, у якому стало можливо обирати теми відображення елементів, а також управляти кольорами відображення графічних елементів. Також, компанія переробила головне меню системи, яке стало побудованим у вигляді дерева і це стало відмінною ознакою системи на довгі роки. Змінився колір, відображення елементів управління та системних іконок, але в цілому система виглядала однаково – це була класична програма, яка встановлювалась локально і яка призначалась для підключення до системи SAP. До речі, у компанії SAP цю програму називали сервером презентацій. 

Також, з появою версій системи MySAP ERP 2004 / 2005 з’явилось відображення вікон системи у браузері. Компанія вирішила максимально відобразити у браузері представлення свого локального клієнта, тому коректно це працювало у браузері Internet Explorer, а от у інших були іноді проблеми.

Таким чином, у системи з’явилося два способи відображення: класичний через окремий додаток (сервер презентацій у термінах компанії SAP) та через Web у браузері. Також, був доступний додаток, написаний на Java, для встановлення на системах під керуванням інших операційних систем, наприклад iOS, але додаток написаний на Java мав деякі обмеження у функціонуванні, наприклад у ньому так і не з’явився графічний дизайнер екранів.

SAP експериментував з відображенням та кольоровими схемами поточного клієнта, але, загалом, це все ніяким чином не впливає на роботу системи, це були лише варіанти візуалізації. Таким чином компанія намагалася слідкувати за тенденціями у графічних інтерфейсах та бути, скажімо так, у тренді, але клієнти все одно вважали інтерфейс трохи застарілим та особливо перевантаженим елементами керування.

Така історія тягнулась до появи нової версії SAP S/4, з якою з’явився новий інтерфейс FIORI, що замінив WEB-інтерфейс системи для браузерів. Потім компанія адаптувала свій старий клієнт, наблизивши його максимально до вигляду інтерфейсу FIORI., Оскільки все одно старий клієнт відрізнявся від браузерної версії, то компанія випустила новий додаток і, таким чином, на поточний момент існує для встановлення два додатки: старий SAP WinGUI Client та новий SAP Business Client. Останній, до речі максимально імітує версію веб-клієнта FIORI (наскільки це можливо).

Вигляд старого інтерфейсу SAP WinGUI з темою Quatrz Theme з активними елементами FIORI.

Якщо уважно глянете на це відображення, то можливо ви помітите, що у вікні перегляду документу з’явилися смужки прокрутки, хоча документ такий же як і на попередньому малюнку вище, але елементи керування трохи ширші і тому екран вміщує, при тих же розмірах, трохи менше інформації.

Далі, я відобразив той же документ у новому додатку SAP Business Client, який максимально наближений до вигляду FIORI і також розміри елементів екрану потребують елементів прокрутки екрану. На зовнішній вигляд різниця між вікнами помітна лише в тому, що у заголовку вікна Business Client-а сформована стрічка вводу як у браузері, а вище неї находяться перелік закладок відкритих вікон, тобто нові вікна відкриваються у закладках одного вікна. У старому ж інтерфейсі SAP WinGUI кожен новий режим –  це нове вікно у рамках операційної системи.

І тепер, нарешті, інтерфейс SAP FIORI, що на 100% браузерний інтерфейс. Початкове меню не містить дерева транзакцій системи, як це є у інтерфейсах SAP Business Client та SAP WinGUI. Початковий екран – це, так званий, інтерфейс плиток, які запускають відповідні транзакції. Також, плитки є інтерактивними та можуть містити активні елементи. Наприклад плитка перегляду замовлень на закупівлю може відображати суму найбільшого замовлення, загальну суму замовлень та суму середнього замовлення у системі. Ці дані є інтерактивними та оновлюються у разі появи у системі нових замовлень на закупівлю. 

Якщо переглянути у інтерфейсі SAP FIORI при таких же розмірах вікна той же документ руху матеріалу, то буде помітно, що в нас з’явились вже дві смужки прокручування екрану, одна над другою: перша смужка відноситься до екрану в цілому, а друга до прокрутки елементів відображення документу.

Як на мене, різниці при достатньо великих екранах помітно не буде. 

Які висновки можна зробити?

  • По-перше, визначити версію системи, поглянувши на елементи інтерфейсу, можливо дуже у великому діапазоні, а різницю між версіями SAP ECC 6,0 та SAP S/4 часто визначити неможливо. 
  • По-друге, з точки зору зручності роботи, на мій погляд, поточні інтерфейси можна розділити на дві частини. Якщо ви професійний користувач і вам потрібно працювати з великим набором функцій системи, то ваш вибір це інтерфейс  SAP WinGUI з темами без використання максимального приниження до інтерфейсу FIORI. Такий інтерфейс буде більш компактним та більш швидшим за інші інтерфейси. Якщо ж ви менеджер середньої та вищої ланки, то вам найбільше підійде інтерфейс FIORI, тому що він може виконуватись у будь якому браузері та на будь якому пристрої, без встановлення нових додатків та компонентів. Незалежно від того, у якому інтерфейсі ви працюєте, ви будете отримувати одні і ті ж дані. Щодо інтерфейсу SAP Business Client, то, також на мій особистий погляд, це перехідний інтерфейс між FIORI та SAP WinGUI. Він максимально наближений до  інтерфейсу FIORI, але трохи швидший у роботі, ніж інтерфейс FIORI. 
  • По-третє, незважаючи на те, який інтерфейс використовується, ви отримуєте ті ж самі дані, можливо трохи у різному відображенні. Тому обирайте той інтерфейс, з яким вам зручно працювати.
Коментарі (0)
Додати коментар